Graag willen we jullie kennis laten maken met het verhaal achter autisme. Laten we daarom beginnen bij het begin; de basis van autisme. Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die zich tot uiting brengt op het gebied van sociale interactie. Hoewel de diagnose steeds vaker vroeg wordt gesteld, komt het ook voor dat autisme pas op latere leeftijd duidelijk wordt. Dit kan bijvoorbeeld gaan opvallen wanneer er sprake is van een bovengemiddelde intelligentie.

Informatieverwerkingsstoornis
Autisme is een informatieverwerkingsstoornis. Hierbij gaat het om alle informatie die we via onze zintuigen binnenkrijgen. Denk dus aan alles wat we ruiken, voelen, horen, proeven en zien. Personen die geen autisme hebben kunnen deze informatie simpelweg beter filteren. In tegenstelling tot iemand met autisme kunnen zij informatie ordenen wat op dat moment voor hen van belang is.

Het feit dat personen met autisme bepaalde informatie extra sterk doorkrijgen heeft dus te maken met de zintuigen. Dit kan soms vervelend zijn, maar ook kan het positieve gevolgen hebben en leiden tot talenten.

Heb je autisme? Dan hoor je geluiden in een drukke omgeving sterk, maar let je vaak minder op alle details daarom heen. Als iemand met autisme bijvoorbeeld door de stad loopt, dan hoort diegene mensen door elkaar praten, auto’s toeteren, een straatmuzikant spelen, maar wat men vooral hoort is; drukte en chaos. Voor iemand met autisme kan deze drukte als onprettig worden omschreven.

Positief benaderen
Maar het feit dat de zintuigen van iemand met autisme extra sterk zijn, hoeft natuurlijk helemaal niet vervelend te zijn. Neem bijvoorbeeld het actuele voorbeeld aangaande de autistische werknemers bij de politie Den Haag. Hier worden op de afdeling onderzoek bewust autistische personen ingezet, omdat zij vele malen beter zijn in het achterhalen van de dader. Dit middels het bekijken van eerder opgenomen videobeelden. Door hun autisme kunnen ze zich lang op een scherm concentreren. Zo hebben ze van hun beperking een kwaliteit gemaakt!

Voordat er de diagnose autisme vastgesteld wordt vind er onderzoek plaats op basis van biologische- en gedragscriteria. De uiteindelijk vastgestelde diagnose helpt vaak bij het verwerkingsproces, maar ook dan kan er natuurlijk pas gerichte ondersteuning worden geboden aan de desbetreffende persoon. Om deze ondersteuning te krijgen is het van belang dat de autisme erkend wordt.

Heb jij in je nabije omgeving te maken met een vorm van autisme? Raadpleeg onze kennis eens om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen!